/jia-video/artriti-olan-cocuklar-normal-yasama-donebilir-mi-prof-dr-erbil-unsal Artriti olan çocuklar normal yaşama dönebilir mi? | Prof. Dr. Erbil Ünsal Artriti olan çocuklar normal yaşama dönebilir mi? | Prof. Dr. Erbil Ünsal Hayat Benim Elimde
Virginia
Orta kuvvetli yağmurlu 12.8°
JİA

Video

Artriti olan çocuklar normal yaşama dönebilir mi? | Prof. Dr. Erbil Ünsal

Bu, tedavinin ana amaçlarından biridir ve olguların çoğunda ulaşılabilir. Romatizma tedavisinde son on yılda ciddi gelişmeler kaydedilmiştir ve yakın gelecekte piyasaya çok sayıda yeni ve etkili ilacın çıkacağı söylenebilir. İlaç tedavisiyle birlikte fizik tedavinin uygulanması, hastaların çoğunda eklem hasarının önlenmesini sağlayabilmektedir. Doktorunuz olarak, çocuğunuza özel bir yaklaşımda bulunmak önemlidir, çünkü her çocuk biriciktir ve artrite karşı farklı yanıt verebilir.

Hastalığın çocuk ve ailesi üzerindeki psikolojik etkisine de dikkat çekmek gerekir. Çocukluk çağı romatizması gibi bir kronik hastalıkla başa çıkmak bütün aile için güçtür ve tabii ki, hastalık ne kadar ağırsa mücadele etmek o kadar güçleşir. Eğer ebeveynleri ilgilenmiyorsa, çocuk için hastalığı ile başa çıkmak daha zor olur. Sıklıkla ebeveynler, hasta çocuklarına karşı anormal bir bağımlılık gösterirler ve çocuk açısından herhangi bir olası problemi engellemek için aşırı koruyucu davranırlar. Bu konuda onları uyarmak ve çocuğun kendi başına ayakta durması için onu desteklemek en uygunudur. 

Ebeveynlerin pozitif düşünce yaklaşımı ile çocuğu, hastalığına rağmen mümkün olduğunca bağımsız olabilmesi için desteklemeleri ve cesaretlendirmeleri, çocuğun hem hastalığı ile ilgili güçlükleri yenmesi, hem de bağımsız ve dengeli bir kişilik geliştirmesi ve yaşıtlarıyla yarışabilir durumda olması için fazlasıyla değerli olacaktır.

Gerektiğinde, biz çocuk romatoloji ekibi tarafından psikososyal destek önerilmesi uygun olur.

Çocuk ve aileye birlikte çalışarak onun için en güzelini yapacağımıza inandığımızı göstermek önemlidir. Hastalarımızın yarısı erişkin döneme, yani 18 yaşına hastalıklarıyla girebilirler. Burada önemli olan gencin hastalığıyla barışık olmasını sağlamak, onu ileride özgüveni yüksek, yaşamda istediğini yapabileceğine inanmış bir birey olarak erişkin romatoloji doktoruna emanet etmektir.