/merak-edilenler/haberler-makaleler/hamilelik-sirasinda-romatoid-artrit-semptomlari-nasil-yonetilir MERAK EDİLENLER Hayat Benim Elimde|MERAK EDİLENLER|Haberler / Makaleler
MERAK EDİLENLER

Haberler / Makaleler

Hamilelik sırasında Romatoid Artrit semptomları nasıl yönetilir?

Hamilelik sırasında Romatoid Artrit semptomları nasıl yönetilir?

Romatoid Artrit hastalığının nedenleri tam olarak bilinmese de, kadınlarda erkeklerden 2 ila 3 kat daha fazla görülme oranına sahip olduğu bilinmektedir.

Çocuk sahibi olmak, özellikle RA hastaları için kolay bir karar olmayabilir. Hastalığın durumu ve seyri, kullanılan tedaviler ve genel sağlık durumundan kaynaklanan bakım ihtiyacı bu kararı etkileyebilir. 

RA’lı birçok kadın hasta, hamilelik planlaması, emzirme ve doğum sonrası ebeveynlik süreçleri ile ilgili yeterli bilgiyi bulmakta zorlanmaktadır. Gebe kalma, başarılı bir hamilelik süreci, hastalığın kalıtsallığı, kullanılan ilaçların çocuğu etkileme ihtimali gibi konular hakkında bilgi alma ihtiyacının yanı sıra ebeveyn olarak fiziksel anlamda çocuğun bakımı konusunda kendilerine karşı güvensizlik ve suçluluk duygularıyla da karşı karşıya kalmaktadırlar.

RA teşhisi alan kadın hastaların üreme öykülerini bilmek çok önemlidir. Çocuk doğurma potansiyeli olan hastalar, ileride aile kurma isteği olup olmadığını hekimleriyle paylaşmalıdır. 

Gelecekte hamile kalmak isteyen RA hastası kadınlar, RA tedavisi için kullandıkları ilaçların güvenliliği ve riskleri hakkında hekimlerinden uygun yönlendirme istemelidir.

Hekimler, gebelik sürecinin güvenli bir şekilde yönetilmesi için zamanlama konusunda yönlendirme yaparken, kullanılan ilaçların vücut üzerindeki etkisini de dikkate alarak tedavi düzenlemesi yapacaklardır.

Hamilelik gerçekleşmeden önce hastalık aktivitesini stabil hale getirmek ve ilaç dozunu düzenlemek için bir planlama yapmak gerekir. 

Hastalar, sadece aktif hastalığın tedavisi için değil, aynı zamanda gebelik öncesi, hamilelik ve doğum sonrası dönemde hastalık remisyonunu sürdürmek ve kişiselleştirilmiş tedavi planları geliştirebilmek için de romatologları ve kadın-doğum uzmanları ile yakın iletişimde olmalıdır. 

RA'lı kadınlarda sağlıklı bir gebelik süreci için hem kısa hem de uzun vadeli hedefleri belirlemek, uygun yönlendirme ve eğitim sağlamak ve yönetim planları geliştirmek çok önemlidir. 

Referanslar:

1: https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html Erişim tarihi: 18.11.2022

2: Myasoedova E, Crowson CS, Kremers HM, Therneau TM, Gabriel SE. Is the incidence of rheumatoid arthritis rising?: results from Olmsted County, Minnesota, 1955–2007. Arthritis Rheum. 2010;62(6): 1576–1582. Erişim tarihi: 18.11.2022

3: Barrett JH, Brennan P, Fiddler M, Silman AJ. Does rheumatoid arthritis remit during pregnancy and relapse postpartum? Results from a nationwide study in the United Kingdom performed prospectively from late pregnancy. Arthritis Rheum. 1999;42(6):1219–1227 Erişim tarihi: 18.11.2022

4: Cush JJ, Kavanaugh A. Editorial: pregnancy and rheumatoid arthritis–do not let the perfect become the enemy of the good. Curr Opin Rheumatol. 2014;26(3):299–301. Erişim tarihi: 18.11.2022

M-TR-00002877