/merak-edilenler/haberler-makaleler/romatoid-artritli-hastalar-icin-ideal-besin-piramidi-nedir MERAK EDİLENLER Hayat Benim Elimde|MERAK EDİLENLER|Haberler / Makaleler
MERAK EDİLENLER

Haberler / Makaleler

Romatoid artritli hastalar için ideal besin piramidi nedir?

29/03/2023

Romatoid artritli hastalar için ideal besin piramidi nedir?

Araştırmalar, beslenmenin; vücuttaki iltihaplanmayı, antijen gelişimini, savunma mekanizmalarını ve bağırsak mikrobiyotasını etkileyen çevresel bir faktör olduğunu ve dolayısıyla Romatoid Artritte (RA) önemli bir rol oynadığını öne sürmektedir.

Romatoid Artrit kaynaklı gelişebilen obezite, diyabet, insülin direnci gibi eşlik eden hastalıklar, beslenme şeklinden ciddi şekilde etkilenmektedir.

RA, kardiyovasküler hastalık riski ile de önemli ölçüde ilişkilidir ve RA hastalarında genel nüfusa göre kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riski %50 oranında daha yüksektir.

Obezite, başlangıç aşamasındaki RA hastaları için eşlik eden ciddi bir hastalığı temsil eder. 

RA ve diyabet arasında da güçlü bir ilişkinin olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır.

Romatoid Artrit hastalarının bazal metabolizması değerlendirildikten sonra yeterli miktarda protein içeren ve kalori miktarı belirlenmiş kişiye özel bir beslenme düzeni planlamak çok önemlidir.

RA hastaları için uygun beslenme düzenine destek olması adına bir besin piramidi oluşturulmuştur. Bu besin piramidi, daha önce yapılan araştırmalar da göz önünde bulundurularak vücutta iltihaplanmayı önlemek ya da azaltmak ve RA hastaları için en uygun beslenme şeklini belirlemek için hazırlanmıştır.

Oluşturulan piramit, sağlıklı beslenme için önerilen genel diyet alışkanlıklarına benzese de önemli farklılıkları da bulunmaktadır. 

- Piramidin temelinde karbonhidratlar yerine 5 porsiyon meyve ve sebze bulunmaktadır. 

- RA hastaları için glütensiz karbonhidrat türleri tercih edilmiştir.

- Tohumların günlük olarak tüketilmesi gerektiği belirtilmiştir.

- RA hastalarının tuz ve basit şeker alımından kaçınması gerektiğinin altı çizilmiştir.

- RA hastalarının D vitamini, omega-3 ve antioksidan takviyesi almasında fayda olduğu belirtilmiştir.

Özetle; tercihen glütensiz kepekli tahıllar başta olmak üzere karbonhidratlar, tercihen kırmızı orman meyveleri ve narenciyeler ve yeşil yapraklı sebzeler ağırlıklı olacak şekilde her gün sebze ve meyvelerle birlikte tüketilmelidir. Ev yapımı yoğurt, yağsız süt, sızma zeytinyağı, haftada 3 porsiyon balık, tavuk, haftada 2 porsiyon bakliyat, yumurta, haftada 1 porsiyon da kırmızı et önerilmektedir.



Referans:

https://doi.org/10.1016/j.clnu.2020.08.020. Ideal food pyramid for patients with rheumatoid arthritis: A narrative review Clinical Nutrition, ISSN: 0261-5614, Vol: 40, Issue: 3, Page: 661-689. Erişim tarihi 28.02.2023

M-TR-00003171