/merak-edilenler/haberler-makaleler/romatoid-artritte-kardiyovaskuler-hastalik-riski-gorulur-mu MERAK EDİLENLER Hayat Benim Elimde|MERAK EDİLENLER|Haberler / Makaleler
MERAK EDİLENLER

Haberler / Makaleler

Romatoid Artritte kardiyovasküler hastalık riski görülür mü?

Romatoid Artritte kardiyovasküler hastalık riski görülür mü?

Romatoid Artrit hastalarında görülen yüksek kardiyovasküler (kalp-damar ilişkili) hastalık geliştirme riski, sadece geleneksel kardiyovasküler hastalık riskleriyle açıklanamamaktadır. Romatoid Artritli hasta popülasyonundaki erken ölümlerin %50'sinden fazlası kardiyovasküler (CV) hastalığa bağlıdır1 ve kalp yetmezliği, RA'lı kişilerde, sağlıklı bireylere göre 2 kat daha kötü hastalık seyri olasılığı ile ilişkilidir.2 

RA hastalarında görülen sistemik inflamasyon ve anti-romatizmal ilaca bağlı kardiyotoksisite, kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini önemli ölçüde etkilemektedir.

Hipertansiyon (yüksek tansiyon), sigara ve obezite gibi geleneksel risk faktörleri, RA'da damarların fonksiyonlarını kaybetmesine katkıda bulunur, ancak kardiyovasküler hastalığın RA'lı hastalarda görülme oranının neden bu kadar yüksek olduğunu tek başına açıklayamaz.

Farklı uzmanlıklara sahip doktorların, romatologların, kardiyologların ve pratisyen hekimlerin RA'lı hastaların tedavi yönetiminde yer alması önemlidir. Ancak RA’lı hasta ile ilgilenen her sağlık çalışanının KV riskini değerlendirme ve tedavi etmedeki rolü hala çok net değildir. RA’lı hastada kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini en doğru şekilde ölçümlemek için, kardiyovasküler hastalık risk profilinin uygun şekilde belirlenmesi gerekir.

Kardiyovasküler hastalığın sık görülen atipik belirtileri nedeniyle, ağırlıklı olarak yorgunluk, göğüs ağrısı veya giderek artan nefes darlığı gibi şüpheli belirti varlığında kardiyovasküler hastalık riski değerlendirilmelidir.

RA kaynaklı inflamasyonun baskılanması, kardiyovasküler hastalık geliştirme riski yönetiminin temel taşı olarak kabul edilir. Ayrıca; hastalığın kontrol altına alınması, fiziksel aktivitenin kısıtlanmaması ve hastanın psikososyal durumunun bozulmaması açısından da önemlidir.

Hastaların, kardiyovasküler hastalık geliştirme risklerinin sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğunun farkında olmaları ve buna uygun yaşam tarzı değişiklikleri yapmaları da bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. RA'lı hastalar sigarayı bırakmaya, sağlıklı bir diyete uyum sağlamaya, aşırı alkol alımından kaçınmaya, kiloyu kontrol etmeye ve normal bir fiziksel aktivite sürdürmeye teşvik edilmelidir. Yapılandırılmış egzersiz programı, RA hastalarında kardiyovasküler hastalık geliştirmeye yönelik koruyucu bir etki göstermiştir.3 Fiziksel olarak aktif olan RA hastalarında, ağrı ve yorgunluk gibi fiziksel aktivite için engel temsil eden semptomlarda önemli bir iyileşme olduğu görülmektedir.4

Özetle, hastalık aktivitesinin sıkı kontrolü, geleneksel risk faktörlerinin yönetimi ve yaşam tarzı değişikliği, RA hastalarında kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini iyileştirmede en önemli adımları temsil eder.

Referans:

https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1759720X16643340 Erişim tarihi: 18.11.2022

1: [Aviña-Zubieta et al. 2008]. Erişim tarihi: 18.11.2022

2: [Nicola et  al. 2005]. Erişim tarihi: 18.11.2022

3: [Stavropoulos-Kalinoglou et al. 2013; Metsios ve Lahart, 2015]. Erişim tarihi: 18.11.2022

4: [Veldhuijzen Van Zanten et al. 2015]. Erişim tarihi: 18.11.2022

M-TR-00002747