/video/uzman-videolari/ra-hastalari-icin-anti-inflamatuar-beslenme-neleri-icermelidir-uzm-dr-sercan-gucenmez Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

RA hastaları için anti-inflamatuar beslenme neleri içermelidir? | Uzm. Dr. Sercan Gücenmez

Anti-inflamatuar bir diyetin içerisinde yüksek antioksidan içeriğine sahip sebzeler ve meyveler ile sağlıklı yağlar bulunmalıdır.

Zeytinyağı, çörek otu yağı, hindistancevizi yağı, avokado, keten tohumu yağı, sade yağ gibi sağlıklı yağlar ve en önemlisi, omega 3 içeren balık yağı tüketilmelidir.

Mevsiminde taze sebzelere bolca yer verilmelidir. Soğan, sarımsak, brokoli, roka, pırasa gibi yüksek sülfür içeren sebzeler ve havuç, turp, enginar gibi farklı renklerde sebzeler tüketmek gerekir.

Mevisiminde meyveler, zamanlamaya ve miktara dikkat edilerek tüketilmelidir. Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve frambuaz gibi antioksidan kapasitesi yüksek, fruktoz içeriği düşük meyveler tercih edilmelidir.

Somon, uskumru, sardalya ve ringa balığı gibi omega 3 içeriği yüksek olan balıkları tüketmek, anti-inflamatuar etkiye yardımcı olur. Et seçiminde de organik kümes hayvanları, merada otlayan küçük ve büyükbaş hayvanların etleri tercih edilmelidir.

Keten tohumu, ısırgan tohumu, kekik, dereotu, maydanoz, fesleğen, roka, tere, nane, kırmızıbiber, zerdeçal, zencefil, kimyon, tarçın gibi otlar ve baharatlar günlük rutine dahil edilmelidir.

Ev yapımı sirke, turşu, fermente pancar suyu gibi probiyotikler de beslenmeye dahil edilmelidir.

Kemik suyundan yararlanmak da çok önemlidir, kıkırdakta bulunan doğal bileşikler olan glukozamin ve kolajen vücuda yapısal destek verir, aynı zamanda eklemlerin, tendonların ve bağların temel maddesidir.