/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastaliginin-takibi-neden-onemlidir-dr-ogr-uyesi-gercek-can Romatoid Artrit Hastalığının Takibi Neden Önemlidir? Romatoid Artrit Hastalığının Takibi Neden Önemlidir? Hayat Benim Elimde
Virginia
Orta kuvvetli yağmurlu 12.8°
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit Hastalığının Takibi Neden Önemlidir? | Dr. Öğr. Üyesi Gerçek Can

Romatoid artritin erken tanısı ve dolayısıyla erken tedavisi ile uzun dönemde eklem hasarı ve deformiteler engellenebilir ve eklem protez ihtiyacı da azalır.

Romatoid artrit karmaşık bir hastalıktır.

Ayrıca Romatoid Artrit ile karışabilecek bazı hastalıkların ayırt edilmesi de gerekmektedir.

Romatoid Artritin tanısı, tedavisi ve izleminde romatoloji uzmanından yardım almak önemlidir. 

Romatoid Artrit tedavisinde kullanılan ilaçların her biri, belirli amaçlara hizmet etmektedir. 

Bu ilaçlar, eklem ağrı ve şişlik şikayetlerini rahatlatmakta, eklem hasarını azaltmakta ya da tamamen düzeltebilmekte, hastalığın seyrini değiştirebilmektedirler.

Romatoid Artritte pek çok tedavi seçeneği mevcuttur.

Çoğu zaman iki veya daha fazla ilacın birlikte kullanılması gerekmektedir.

Bu ilaçların takip gerektiren potansiyel yan etkileri olabilir. 

Hastalık için remisyon denilen hiçbir yakınma olmaması durumu, yani hastalığın uykuya girmesi veya düşük hastalık aktivitesi hedeflerinin gerçekleşmesi için hastaların düzenli olarak izlenmesi önemlidir.

Tedavi planlamasında hastalığın ne kadar yaygın olduğu, eklemler dışında başka organların tutulup tutulmadığı, hastalığın ne kadar aktif yani şiddetli olduğu ve eşlik eden başka hastalıkların olup olmadığı da dikkate alınmalıdır. Tedavi planlanırken hastanın ihtiyacı, yaşam tarzı gözetilmektedir.

Bunların belirlenebilmesi için hastaya fizik muayene uygulanması, kan testleri ile röntgen, ultrason gibi görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerekmektedir.

Hekim ve hasta tarafından doldurulan bazı anket sorularıyla hastalığın şiddeti ve hastanın sosyal ve fonksiyonel olarak ne kadar etkilendiği de belirlenir.

Tedavisi başlanan hasta, düzenli aralıklarla kontrole çağrılır. Bu kontrol aralıkları tedavinin başında daha sık olmak üzere, hastanın durumuna, kullandığı ilaçlara göre değişmektedir. Genellikle 1-3 ay aralığındadır.

Tam bir fizik muayene, kan testleri ve anketlerin sonucuna göre hastalık tedavisi için hedefe ulaşılıp ulaşılmadığı belirlenir. Aynı zamanda herhangi bir yan etkinin olup olmadığı değerlendirilir.

Değerlendirme sonrasında ilaç tedavileri düzenlenir. İlaç değişimi, doz azaltımı veya doz artımı yapılabilir.