Romatoid Artritte bağışıklık sistemi bozulur mu? | Prof. Dr. Veli Yazısız
Romatoid Artrit gibi iltihaplı hastalıklar, immün sistemin düzensiz çalışması sonucu gelişir. Bu hastalarda, immün sistemde düşüklükten ve yetersizlikten bahsedilemez. Hatta, immün sistem bazı noktalarda aşırı çalışmaktadır. Ancak, immün sistemdeki düzensiz çalışma, immün sistemin bazı fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmemesine neden olmaktadır.
Romatoid Artrit hastalarının immün sistemi güçlendirici etkisi olduğu söylenen ilaçları kullanmasına gerek yoktur. Ancak, immün sistemin normal işlevlerini yapması için gerekli besin maddelerini ve vitaminlerini yeteri kadar alması gerekmektedir. Bunun temel kaynağı besinlerdir. Düzenli ve yeterli beslenme oldukça önemlidir. Ayrıca, fiziksel egzersizler yeteri kadar yapılmalıdır.
Romatoid Artrit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, immün sistemi hedef almaktadır. Bu ilaçlar, immün sistemi etkileyerek hastalığı iyileştirmektedir. Ancak, bunların kullanımı sırasında immün sistemde zayıflama olmakta; grip, nezle, ateşli hastalıklar, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre ve verem gibi hastalıklara yatkınlık ortaya çıkmaktadır. Uzun süreli kortizon kullanımı ve biyolojik ilaçlar, bunlara örnek verilebilir. Bu ilaçları kullanması planlanan hastaların, tedavi öncesi aşılanması uygun olur. Grip, zatürre, verem ve hepatit aşıları kontrol edilmelidir.
İmmün sistemi zayıflatan ilaçları kullanan hastaların düzenli hekim kontrolü ve kan analizlerinin yapılması gerekir. Kontrolsüz ilaç kullanımının ciddi sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır.