Romatoid Artrit hastalarında hava koşulları ağrıyı etkiler mi?
Romatoid Artrit hastalarının yaklaşık dörtte üçü hava koşullarının ağrılarını etkilediğine inanıyor. Hastaların birçoğu, ağrılarının soğuk, yağmur ve düşük atmosferik basınç nedeniyle daha da kötüleştiğini belirtirken bir kısmı da ağrılarının sıcaklık ve yüksek nemle daha da kötüleştiğini bildiriyor. Bu alanda yapılan çalışmalar, sınırlı hava koşullarında gerçekleştirilmesi ve çalışmaya katılan kişi sayısının az olması sebebiyle net bir bilgi sağlayamamaktadır.
Akıllı telefonların kullanımının artması, sağlık alanındaki araştırmalar için yeni ve önemli fırsatlar sunmaktadır. Akıllı telefonlar, uygulamaları kullanarak veri toplamanın günlük hayata entegrasyonunu sağlayabilmektedir. Ayrıca, GPS gibi akıllı telefonlarda bulunan teknolojiler sayesinde toplanan veriyi konumlar ile ilişkilendirmek de mümkün hale gelmiştir.
İngiltere’de ulusal çapta yapılan bir çalışmada, kronik ağrı ile yaşayan insanlarda yerel hava durumu ile günlük ağrı arasındaki ilişkiyi incelemek için geniş ölçekli bir veri seti toplanarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya Birleşik Krallık genelinde 2600 kişi katılmış ve aylar boyunca günlük olarak veri bildirimi sağlanmıştır. Ayrıca geri planda toplanan GPS verileri de yine akıllı telefonların sağlık çalışmalarındaki değerini ortaya koymuştur.
Özetle, bu çalışma kapsamında, ulusal düzeyde gerçekleşen bir akıllı telefon çalışması ile günlük semptom ve hava verileri toplanmıştır. Böylece, hava durumu ve ağrı arasındaki ilişkinin incelenmesine olanak sağlanmıştır.
Bu çalışma, daha yüksek nem oranı, rüzgâr hızı ve daha düşük atmosfer basıncının, uzun süreli ağrı durumu olan kişilerde ağrı şiddetini artırdığını göstermiştir. Özellikle nem oranının ağrıyı en çok etkileyen faktör olduğu görülmüştür.
Referans:
https://doi.org/10.1038/s41746-019-0180-3
M-TR-00002747