/jia-video/jia-hastalarinda-beslenme-nasil-olmalidir-prof-dr-erbil-unsal JİA hastalarında beslenme nasıl olmalıdır? | Prof. Dr. Erbil Ünsal JİA hastalarında beslenme nasıl olmalıdır? | Prof. Dr. Erbil Ünsal Hayat Benim Elimde
JİA

Video

JİA hastalarında beslenme nasıl olmalıdır? | Prof. Dr. Erbil Ünsal

Romatizmalı çocukta beslenmeden söz etmeden önce, çocuk ve ailesine onların anlayabileceği dilde sindirim sistemi ile romatizma arasındaki bağlantıyı anlatarak başlamak uygun olur. Ben şöyle derim, sağlıklı büyüyüp gelişen bir çocukta vücudumuz yabancı her türlü mikrop, virüs gibi tehditlere karşı bir savunma duvarı örer. Tehlike olarak görüldüğü durumda savunma hücrelerini harekete geçirir. Bu hücreler, vücudun bağışıklık sisteminde yer alır. Bağışıklık sisteminin en güçlü askerleri bağırsaktadır. Bağırsaklarımız, deri beyin gibi diğer organlarımızdan farklı olarak ince tek sıralı bir zar aracılığı ile dış dünyaya bağlıdır. Gün içinde defalarca ağızdan aldığımız her türlü yiyecek bu ince zardan kolayca emilerek vücudumuz için gereken enerji yanı sıra çocuğun sağlıklı büyüme gelişmesi için kullanılırlar. Romatizmada vücudun kendi kas, damar, eklem ve organlarına karşı istenmeyen bir saldırı vardır. Bu durumda ateş, eklem şişliği, deride döküntüler gibi bizim aşırı tepki, evham diyebileceğimiz belirtiler ortaya çıkar. Hastalığın kontrol altına alınması için verdiğimiz tedavi, bu evhamı durdurmaya çalışırken bağırsaklara gelen beslenme ürünlerinin de bu mücadeleye yardım etmesi önemlidir. İşte yediğimiz içtiğimiz her türlü katkı maddesi içeren ürünler vücudun evhamını artırarak hastalığın iyileşmesini zorlaştırır. Marketlerde satılan ve raf ömrü uzun olsun diye her türlü katkı maddesi katılan ürünler zararlıdır. Bunlara örnek bisküvi, gofret, çikolata kreması, kraker, patates cipsi gibi yiyeceklerle gazlı içecekler, soğuk çay ürünleri verilebilir. Bu ürünlerin içinde hem yüksek oranda şeker vardır hem de Çin tuzu denilen ve yedikçe yediren, iştah artıran madde bulunur. Bunlar, bağırsaklara geldiğinde romatizmalı bünyede zaten alarmda olan savunma sistemini kontrol edilemez hale getirirler. Hastalık tedaviye iyi cevap veremez. Bir yandan da fazla kalori alıp kilo alımına neden olurlar. İşte fazla yağlı vücutta romatizma daha kolay ilerler.

Beslenmeyle hastalık arasındaki bu bağlantıyı kurduktan sonra hasta çocuk ve ailesini sağlıklı beslenmeye ikna etmek daha kolay olur. İyi besinlere örnek olarak proteinden zengin olan koyu renkli mercimek, börülce gibi baklagiller, yumurta gibi besinlerle yoğurt gibi bağırsakla dost yiyecekler örnek verilebilir. Burada bir çocuk romatoloji uzmanı, beslenme uzmanıyla birlikte çalışarak çocuğun hastalığına en uygun beslenme şeklini ona ve aileye anlatabilir. Ne iyi ki zeytinyağı, her türlü yeşillik ve omega 3 zengini balık, bizim soframızda görebileceğimiz Akdeniz tipi beslenme ürünleridir.