/jia-video/jia-hastalarinda-duzenli-tedavi-ve-takibin-onemi-nedir-prof-dr-erbil-unsal JİA hastalarında düzenli tedavi ve takibin önemi nedir? | Prof. Dr. Erbil Ünsal JİA hastalarında düzenli tedavi ve takibin önemi nedir? | Prof. Dr. Erbil Ünsal Hayat Benim Elimde
JİA

Video

JİA hastalarında düzenli tedavi ve takibin önemi nedir? | Prof. Dr. Erbil Ünsal

Romatizmal eklem hastalığı olan bir çocukta öncelikle erken tanı sayesinde uygun tedavi programına başlamak, onun ileride karşılaşacağı sıkıntıları kontrol etmesine çok yardımcı olur. Ancak bizim multidisipliner dediğimiz çok yönlü yaklaşımla çocuğa hem ilaç verme, hem aile, okul ve çevresine kazandırma çabamız düzenli takiplere bağlıdır. Bildiğimiz gibi herhangi birimize 10 günlük antibiyotik tedavisi verildiğinde yaklaşık yarımız, 3-4 gün sonra tedaviyi aksatmaya başlarız. Çocuğunuzun bir grup ilaç ve destekleyici tedaviyi aylar boyunca düzenli kullanabilmesi öncelikle bizimle yakın iletişimi ve hastane kontrolleriyle kolaylaşır. Bu, ayrıca almakta olduğu tedavinin ne kadar etkili olduğunun ölçülebilmesini sağlar. Bunun için bizler birtakım ölçekler kullanırız. Eğer mevcut tedavi ile çocuğu yeterince özgürlüğüne kavuşturamıyorsak, yeni önlemleri zamanında alma şansına sahip oluruz. Tabii ayrıca verilen tedavinin olabilecek yan etkilerini de kan-idrar tetkikleri, göz kontrolü, gerektiğinde röntgen incelemeleriyle izleyip önleyebiliriz. 

Çocuğun düzenli hastaneye gelmesinde biz romatoloji ekibinin de katkısı vardır. Çocuk ve aileyi randevu ile görüp gerekli zamanı ayırmak, hastane ortamını bir oyun bahçesi gibi gösterebilmek, istediğinde onu kütüphanemize davet edip kitaplardan periyodik olarak yararlanmasını sağlamak bizim görevimizdir. Çocuk ve ailesiyle her zaman iletişimde olmak düzenli takibin önemli bir parçasıdır.