/video/uzman-videolari/hastalik-alevlenmesi-nedir-nasil-onlenir-dr-ogr-uyesi-oguz-gurler Hastalık Alevlenmesi Nedir, Nasıl Önlenir? Hastalık Alevlenmesi Nedir, Nasıl Önlenir? Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Hastalık Alevlenmesi Nedir, Nasıl Önlenir? | Dr. Öğr. Üyesi Oğuz Gürler

Romatoid Artrit özellikle küçük eklemleri tutan, kasları, tendonları, kemikleri etkileyen ilerleyici kronik sistemik bir hastalıktır. Hastalık seyri esnasında alevlenmeler ve remisyonlar oluşabilmektedir. Hastalığın alevlenmesi, hastalığa ait tüm bulguların geri dönerek şikayetlerin ve yakınmaların tekrar kendisini göstermesidir. Alevlenme döneminde eklemlerde şişme, ağrı, hareket kısıtlılığı ve sabah sertliğinin yeniden ortaya çıktığı görülür. Laboratuvar testlerinde sedimentasyon ve CRP gibi iltihap belirteçlerinin ve iltihapla ilgili diğer kan testlerinin yeniden yükseldiği görülmektedir. Ayrıca Romatoid Artrit alevlenmeleri, kendinizi hasta ve kötü hissetmenize sebep olabilir. İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı ve ateşe neden olabilir. Kansızlık gelişebilir.  

Alevlenme olmaması için tedavinizi yürüten ve sizi takip eden hekimle her zaman sıkı bir ilişki ve diyalog içinde olmalısınız. Hekiminizin size verdiği tedavilere ve önerilere harfiyen, aksatmadan uymalısınız. Aksi durumları mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız. İlaç tedavisine ve doktor kontrollerine uyum göstermeniz dışında kilo verme, sigara içiyorsanız sigarayı bırakma, alkol kullanmama, düzenli uyku, hafif egzersiz programları uygulama, dengeli ve sağlıklı beslenme, ağız ve diş sağlığınıza önem gösterme gibi günlük hayatta kendi kendinize uygulayabileceğiniz ve hayat kalitenizi arttıracak tedbirleri almanız, hastalığınızın alevlenmesinin önlenmesi konusunda size çok yardımcı olacaktır.