Romatoid Artrit, Eklemler Dışında Hangi Bölgeleri Etkiler? | Doç. Dr. Yavuz Pehlivan
Romatoid Artrit, kronik iltihabi sistemik bir hastalıktır. Hastalık genellikle eklemlerde başlamasına rağmen hastaların yarısından fazlasında eklem dışı birtakım bulgular ya başlangıçta ya da süreç içinde gelişebilmektedir.
Bu eklem dışı bulgular, başta romatoid nodül dediğimiz daha çok dirsek ve diğer eklemlerin dış yüzünde ancak her türlü organda görülebilen sert, ele gelen ve ağrısız şişliklerdir. Romatoid Artrit hastalarında görülebilen bir diğer eklem dışı bulgu, gözlerde görülen başta kuruluk olmak üzere iltihabi ve körlüğe kadar gidebilen birtakım bulgulardır.
Bir diğer önemli eklem dışı tutulum gösteren organ akciğerlerdir. Burada akciğerlerde plevra dediğimiz, akciğer zarlarında akciğer parankimi, yani akciğerin dokusunda ve akciğerde birtakım damarlarda görülebilecek tutulumlar olmaktadır.
Bunlar dışında birçok organ ve sistemde Romatoid Artrit hastalarında daha az oranda tutulumlar görülebilmektedir. Romatoid Artrit hastalarında eklem dışı tutulumlar için birtakım riskler belirlenmiştir. Bu riskler erkek cinsiyet, başlangıçta bakılan otoantikorların yüksek pozitifliği, sigara kullanımı ve birtakım genetik faktörler olarak tespit edilmiştir. Romatoid Artrit hastalarında eklem dışı bulguların olması kötü prognoz olarak bildirilmiştir. Bu hastalarda eklem dışı tutulum olmayan hastalara göre 4 kat kadar artmış ölüm ve sakatlık riski mevcuttur.
Romatoid Artrit hastalarında eklem dışı bulgular eğer var ise, tedavisinin bu duruma uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bu durum, hem eklem dışı bulguların tedavisi, hem de birtakım ilaçların eklem dışı bulguları daha da kötüleştireceği için önemlidir.