/video/uzman-videolari/romatoid-artritte-laboratuvarda-hangi-testlere-bakilmaktadir-uzm-dr-lutfi-akyol Romatoid Artritte Laboratuvarda Hangi Testlere Bakılmaktadır? Romatoid Artritte Laboratuvarda Hangi Testlere Bakılmaktadır? Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artritte Laboratuvarda Hangi Testlere Bakılmaktadır? | Uzm. Dr. Lütfi Akyol

Romatoid Artritte laboratuvarı 2 amaçla kullanmaktayız. İlki, hastayı ilk gördüğümüzde tanı için, diğeri ise takiplerde hastalık aktivitesi ve ilaç yan etkisini değerlendirmek için. Tanı için özellikle Romatoid Faktör, RF dediğimiz tahlil ve CCP, antisiklik sitrüllenmiş peptid antikor dediğimiz romatizma testlerini kullanmaktayız. Diğer baktığımız testler ise, sedimantasyon ve CRP testleridir. 

RF ve CCP kendi başlarına tanı koydurmazlar, hastanın kliniği ve muayenesi de Romatoid Artrit ile uyumlu olmalıdır. Yine bu testler, sadece Romatoid Artritte değil, başka romatizma hastalıkları, enfeksiyonlar, hatta %10 civarında sağlıklı insanlarda da pozitif olabilir. Ayrıca her Romatoid Artrit hastasında da bu testlerin pozitif olmayacağı aklımızda olmalıdır.

Sedim, CRP tahlilleri de Romatoid Artrit dışında diğer romatizmal hastalıklar, birçok enfeksiyon, kanser türlerinde de artabilir. Sedim, CRP, Romatoid Artritin hem tanısında hem de kontrollerde hastalığın aktif olup olmadığını değerlendirmek için bize yardımcıdırlar. 

Romatoid Artritte esas tanıyı her zaman biz klinik ve muayene ile koyuyoruz. Laboratuvar testlerini daha çok tanımızı desteklemek için kullanmaktayız.