/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastalarinda-ideal-vucut-agirligi-ne-olmalidir-doc-dr-atalay-dogru Hayat Benim Elimde
Virginia
Şiddetli yağmurlu 12.2°
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit hastalarında ideal vücut ağırlığı ne olmalıdır? | Doç. Dr. Atalay Doğru

İdeal vücut ağırlığı, mevcut boy değerine ve cinsiyete göre olması gereken sağlıklı kiloyu ifade etmektedir. Her ne kadar ideal kilo hesaplamak için birçok formül ve hesaplayıcı olsa da, asıl önemli olan, kilonuzun normal kabul edilen değer aralığında olmasıdır. Klinik pratikte en çok kullanılan değerlendirme kriteri, vücut kitle indeksi ölçümüdür. Vücut kitle indeksi, kilonuzun, metre cinsinden boyunuzun karesine bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Bu ölçüm üzerinden zayıf, normal, fazla kilolu ve obez şeklinde kategorilere ayrılmaktadır. Vücut kitle indeksi hesabına göre, 18.5 ve 24.9 kg/m2 arası, normal kilolu sınıfındadır. Vücut kitle indeksi, son 30 yılda en çok kullanılan yöntem olarak yerini korumaya devam etse de bazı kısıtlılıkları mevcuttur. Özellikle, orta vücut kitle indeksine sahip kişiler, çocuklar ve yaşlılarda yanlış değerlendirme olabilmektedir. Diğer bir kullanılan parametre de bel çevresidir. Fakat bel çevresi ölçümlerinin de yaş, ırk ve cinsiyete göre değişiklik gösterebileceğini unutmamak gerekir. Türkiye’de bel çevresinin kadınlarda 80 cm, erkeklerde 90 cm üzerinde olması, fazla kilolu olarak değerlendirilmektedir.

Obezitenin otoimmün ve inflamatuar hastalıklarda önemli bir rol oynayabileceğine dair giderek artan sayıda kanıtlar mevcuttur. Birçok gözlemsel çalışmada, obezitenin romatizmal hastalıkları olan hastalarda, olumsuz bir prognostik belirteç olduğu gösterilmiştir. Yüksek vücut kitle indeksinin, hastalık geliştirme riski, aktivite indeksleri, yaşam kalitesi ve tedaviye yanıt üzerindeki olumsuz etkisinin, özellikle Romatoid Artrit ve Psoriatik Artrit gibi inflamatuar eklem hastalıklarında güçlü bir belirleyici olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, özellikle romatolojik hastalığı olan bireylerin ideal kiloda olması, gerek hastalık aktivitesi gerekse tedavi yanıtları için çok önemlidir. Bu hasta grubuna kilo kontrolü için diyet önerilerinde bulunmak ve ideal vücut ağırlığını sağlamak, tedavi programının bir parçası olmalıdır. Birinci derece yakınlarında romatolojik hastalık olan bireylerin de hastalık gelişimini önlemek amacıyla ideal kilo aralığında olması alınacak önlemler arasındadır.