/video/uzman-videolari/romatoid-artritte-agrilar-devam-ederken-egzersiz-yapilabilir-mi-dr-ogr-uyesi-ridvan-mercan Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artritte ağrılar devam ederken egzersiz yapılabilir mi? | Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Mercan

Romatizmal hastalıklar; kronik ağrı, yorgunluk, fiziksel aktivitede azalma ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olur. Romatizmal hastalıklarda ilaç tedavisinin yanında egzersiz tedavisi, ilaç dışı tedavinin bir parçası olarak önerilmektedir. Egzersizin başlıca amacı, eklem hareket açıklığını artırmak ve korumaktır. Hastanın genel fonksiyonlarını, kas gücünü, dayanıklılığını, aerobik kapasiteyi ve kemik yoğunluğunu geliştirmek, iyi hissetmesini sağlamak, vücut ağırlığını azaltmak, şiş eklem yoğunluğunu, ağrı ve inflamasyonu azaltmaktır. Ayrıca yaşam süresini uzatmasının yanı sıra; romatizmal hastalıklarda sık görülen kemik erimesi, aşırı kilo, kalp ve akciğer hastalıkları sıklığını da azaltmaktadır.

Geçmişte, egzersizler, hastalığı artırabilir korkusu ile romatolojik hastalığı olan hastalara önerilmemekteydi. Günümüzde bu görüş değişmiş; egzersiz, tedavinin bir parçası haline gelmiştir ve iltihaba karşı kullanılabileceği konusunda fikir birliğine varılmıştır.

Romatizmal hastalıklarda önerilen egzersiz yaklaşımları; mobilizasyon egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, aerobik egzersiz ve insanların fiziksel ve mental açıdan yenilenmesini sağlayan mutluluk verici faaliyetlerle yapılan egzersizler olarak sıralanmaktadır. Egzersiz programı, kişiye özel ve şiddeti giderek artan şekilde düzenlenmeli; egzersiz tipi ve yoğunluğu, hastanın yaşına ve egzersizlerin amacına yönelik ayarlanmalıdır.

Romatizmal hastalığın aktif olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Akut artritli hastalarda, kontrolsüz pasif eklem hareket açıklığı egzersizleri ve izotonik egzersizler önerilmemektedir.

Hangi egzersizleri, ne sıklıkla yapabileceğiniz ve nasıl artırabileceğiniz konusunda mutlaka doktorunuza danışmanız önerilmektedir.