/video/uzman-videolari/ra-hastaliginda-goz-ve-agiz-kurulugu-icin-neler-onerilmektedir-dr-ogr-uyesi-gercek-can Hayat Benim Elimde
Virginia
Parçalı Bulutlu 22.8°
VİDEO

Uzman Videoları

RA hastalığında göz ve ağız kuruluğu için neler önerilmektedir? | Dr. Öğr. Üyesi Gerçek Can

Sjögren hastalığı, tükrük bezleri ve diğer salgı bezlerinin iltihabı sonucu gelişen göz ve ağız kuruluğuna yol açan klinik bir tablodur.

Primer ya da birincil Sjögren hastalığı şeklinde tek başına olabileceği gibi, bazı romatizmal hastalıklara eşlik edebilir. Buna ikincil ya da sekonder Sjögren hastalığı denilir.

İltihabi bağ dokusu hastalıklarından en sık Romatoid Artrit ile birlikte görülmektedir.

Romatoid artritli hastaların yaklaşık üçte birinde gözlenebilen bu durum, sekonder Sjögren hastalığı olarak adlandırılmaktadır.

 

Göz kuruluğu; göz yaşı salgısının azalmasına bağlı olarak, göze yabancı cisim kaçma hissi, kum-toprak kaçmış gibi, yanma-batma şeklinde bulgular verir.

Ağız kuruluğu ise, tükrük salgısının azalmasına bağlı olarak kuru gıdaları tüketmekte güçlük, kraker-bisküvi gibi yiyeceklerin ağızda ıslatılamaması gibi şikayetlere neden olur.

 

Göz kuruluğu için, göz kuruluğunu ağırlaştıran ilaçların kullanımı mümkünse kısıtlanmalıdır.

Bu ilaçlar, alerji ilaçları, idrar söktürücüler, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaç gruplarıdır.

Ortamın nemli olması, mümkünse ortam neminin arttırılması önerilir.

Gözleri rüzgardan ve güneş gibi dış etmenlerden korumak için gözlük kullanılabilir.

Bilgisayar, tablet, telefon gibi aletlerin ekranlarına uzun süreli bakılmasından kaçınmak gerekmektedir.

Temel tedavi, yerine koyma tedavisidir. Bunun için yapay göz yaşı damlaları kullanılır.

 

Ağız kuruluğuna bağlı şikayetleri azaltmak için gün boyu su tüketilmesi önerilmektedir. Yapay tükrük ilaçları da kullanılabilir.

Yapay tükrükler, ağız kuruluğu yakınmasını azaltmak için hazırlanan farklı pre­paratlarda tükürüğün nemlendirici, kayganlaştırıcı özelliğini taklit edebilen maddelerden oluşur.

Diş hekimi tarafından düzenli diş bakımı gereklidir. Çünkü tükrük salgısının azalmasına bağlı diş eti problemi ve diş kayıplarına sık rastanabilmektedir.

Ağız kuruluğu yapabildiği için, kafeinli ve alkollü içeceklerden kaçınılmalıdır.

Şekersiz sakız ve pastiller tükrük salgısını artırabilir. Dirençli olan olgularda tükrük salgısını arttırıcı ilaç tedavileri düşünülebilir.