/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastalari-gunluk-beslenmede-nelere-dikkat-etmelidir-prof-dr-veli-yazisiz Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit hastaları günlük beslenmede nelere dikkat etmelidir? | Prof. Dr. Veli Yazısız

Romatizma hastalarının beslenmesi oldukça önemlidir. Diyet, vücut için gerekli proteinler, mineraller ve vitaminleri içermelidir. Kas-iskelet sisteminin normal yapısını koruması için bu besin maddelerinin yeteri kadar alınması gerekmektedir. Ancak, aşırı kilolu olmak zararlı bir durumdur. Vücut ağırlığını ideal seviyelerde tutacak kadar kalori içeren beslenme biçimi en uygun olanıdır.

Romatoid Artrit hastaları için en uygun yemekler, zeytinyağlı yemeklerdir. Bunlar, klasik Akdeniz mutfağı olarak adlandırılan, sebzelerin zeytinyağı ile pişirildiği, sıcak veya soğuk servis edildiği yemeklerdir. Bu yemekler, sebzelerden yapılmış salatalar ile zenginleştirilebilir. Kırmızı ve beyaz et yasak olmamakla birlikte miktarının kısıtlı tutulması önerilir. Aşırı kırmızı et tüketen hastaların eklem ağrıları daha fazla olmaktadır. Protein ihtiyacı, balık ve bitkisel proteinlerden karşılanabilir. Balık, hem protein hem de D-vitamini gibi vitaminler açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Ayrıca, faydalı bir madde olan Omega-3 içermektedir. Bitkisel proteinler, en çok baklagillerde vardır. Baklagiller, diyette mutlaka bulundurulmalıdır. Aşırı kilolu veya kilo kontrolü sağlamakta güçlük çeken hastalarda, çok kalori içerdikleri için unlu mamüller, bulgur veya pirinç pilavları gibi yemekler ve makarnalar kısıtlı miktarda tüketilmelidir. 

Yağların eklem iltihabı üzerine direkt etkisi yoktur. Ancak, fazla yağlı beslenme; kilo artışı, kalp ve damar sağlığının bozulması ve kalp krizi gibi sorunlara neden olabilir. Romatizmalı hastalarda iltihabın etkisi ile bozulmuş damar sağlığının daha da kötüleşmemesi için aşırı yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Sağlıklı yağ içeren besinler tüketilebilir. En sağlıklı yağ, zeytinyağıdır. İlave olarak avokado, yumurta, balık yağı, keten tohumu, ceviz, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, çam fıstığı ve fasulye, sağlıklı yağlar içermektedir.

Taze sebze ve meyveler, ihtiyaç olan A, B ve C vitaminleri için temel kaynaklardır. Bolca tüketilmesi gerekir.

Kalsiyum, ihtiyaç duyulan en önemli minerallerden biridir. Kalsiyum, kemiklerin sağlamlığını artırır ve kırılma riskini azaltır. Kalsiyum, D vitamini ile birlikte alındığı zaman daha güçlü etkinlik gösterir. En çok süt ve süt ürünlerinde bulunur. Romatizma hastalarının kemik sağlığı için süt ürünlerini sofradan eksik etmemesi gerekir. Bunun dışında; susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler, kalsiyum açısından zengin besinlerdir.