/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastalarinda-gebelik-sureci-nasildir-doc-dr-ediz-dalkilic Romatoid Artrit Hastalarında Gebelik Süreci Nasıldır? Romatoid Artrit Hastalarında Gebelik Süreci Nasıldır? Hayat Benim Elimde
Virginia
Parçalı Bulutlu 22.8°
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit Hastalarında Gebelik Süreci Nasıldır? | Doç. Dr. Ediz Dalkılıç

Romatolojik hastalıklar, sanılanın aksine yaşlılarda değil gençlerde ve özellikle de doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür. Romatolojik hastalıkların hiçbiri hastanın çocuk sahibi olmasına engel değildir, ancak genel kural olarak hastalığın aktif dönemlerinde gebelik önerilmez. 

Romatoid Artrit, genellikle üreme çağındaki kadınların hastalığı olduğundan, gebelik ile ilgili kaygılar ve soru işaretlerine sık rastlanmaktadır. Romatoid Artrit hastası gebe kalabilir. Erkek Romatoid Artrit hastası da çocuk sahibi olabilir.

Gebelik seyrinde bağışıklık sisteminde meydana gelen değişiklikler Romatoid Artrit hastalığını olumlu yönde etkiler. Kimi zaman hastanın ilaç kullanmasına dahi gerek kalmayabilir. Ancak bu kural değildir ve 3-4 gebeden birinde alevlenmeler görülebilir. Genelde görülen olumlu değişiklikler, gebeliğin Romatoid Artrit hastalığını geçireceği, tamamen iyileştireceği şeklinde algılanmamalıdır.

Romatoid Artritin bebek üzerine de olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir. Gebelik planlayan hastada en önemli yaklaşım, ilaç tedavilerinin düzenlenmesidir. Gebelikte ilaç kullanılmaz şeklindeki yaklaşım yanlıştır. Doktor kontrolünde bazı ilaçlar kullanılabilir. Gebeliğin son 3 ayı hariç ağrı kesiciler, hatta plasentayı geçmediği gösterilen bazı biyolojik ajanlar, romatoloji uzmanının kontrolünde kullanılabilir.