/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastalarinin-eklemlerinde-deformite-olur-mu-doc-dr-ediz-dalkilic Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit hastalarının eklemlerinde deformite olur mu? | Doç. Dr. Ediz Dalkılıç

Romatoid Artritin takip ve tedavisinde en önemli unsurlardan biri de zaman kavramıdır. Hastalığın erken zamanlarında başlanan tedavi, hastalığın bütün seyrini etkiler. Romatoid Artrit, her hastada farklı seyredebilen bir hastalıktır. Çok sayıda Romatoid Artrit hastasına aynı tedaviler verilse bile hastalığın seyri, tedaviye cevapları, tedavinin yan etkileri farklı olabilir. Teorik olarak Romatoid Artrite bağlı hasar gelişme riski vardır. Ancak bugün için erken tanı ve tedavi, doğru hekim ile beraber hareket etme sonucunda hasar, fonksiyon kaybı gelişen hasta pek görmüyoruz diyebilirim. Hasar gelişme riski yetersiz tedavi olan veya tedaviye uyumsuz, takipsiz hastalarda daha fazladır. Uzun dönemde hastalık önce kıkırdaklar, sonra kemiklerde erozyonlara neden olarak eklemin yapısını bozabilir. Klinik olarak ellerde yamulmalar, eklem aralığında kapanmalar, eklemin fonksiyonunda kayıplar ve hareketleri kısıtlayıcı bir sonuç ortaya çıkabilir. Bu gibi istenmeyen sonuçlar, erken ve doğru bir tedavi başlangıcı, hasta ile doktoru arasındaki uyum ve iş birliği ile engellenebilir. Romatoid Artrit tedavisinde bugün için artık hedef olarak remisyon, yani iyileşmeden bahsedilmektedir. Romatoid Artrit hastalığının tedavi ile bazı hastalarda tamamen iyileşme şansı da vardır.

Romatoid Artrit çene, el, diz, ayak eklemlerini etkileyebilmekle beraber, omurgada tutulum yapmaz. Nadiren boyun birinci omurunu etkileyebilir. Omurgayı etkilememesi nedeniyle bazı ankilozan spondilit hastalarında görülebilen öne eğilme, kamburluk gibi durumlar Romatoid Artrit için söz konusu değildir.