/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastalarinda-enfeksiyon-riski-nasil-azaltilabilir-dr-ogr-uyesi-gercek-can Romatoid Artrit Hastalarında Enfeksiyon Riski Nasıl Azaltılır? Romatoid Artrit Hastalarında Enfeksiyon Riski Nasıl Azaltılır? Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit Hastalarında Enfeksiyon Riski Nasıl Azaltılabilir? | Dr. Öğr. Üyesi Gerçek Can

Romatoid Artrit tedavisinde kullanılan ilaçlar, değişik oranlarda bağışıklık yanıtını değiştirir ve baskılarlar.

Bağışıklık sisteminin baskılanması, vücudumuzu enfeksiyon hastalıklarına açık hale getirir.

Virüs, bakteri, parazit, mantar gibi enfeksiyon etkeni olabilecek ajanlarla temas halinde, hastalık riski normalden yüksektir.

Birinci basmakta yapmamız gereken kişisel hijyene özen göstermektir.

COVID pandemisinin, yani küresel salgının bize tekrar anımsattığı gibi, virüs ve bakteriler en kolay ellerle, solunum yoluyla bulaşmaktadır.

Bulaşı engellemek için maske takmak, elleri sık ve uygun şekilde yıkamak, kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamak en temel ve basit önlemlerdendir.

Solunum enfeksiyonlarından korunmak için, kapalı, iyi havalandırılmayan, kalabalık ortamlardan uzak durulması ve sık sık açık havaya çıkılması gerekir.

Yaşanılan ortamın düzenli olarak havalandırılması, özellikle solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durulması, evde COVID enfeksiyonu geçiren kişilerin maske takması ve izole olması gerekmektedir.

Tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır.

Sigara içilmemeli, sigara dumanından kaçınılmalıdır.

Evde beslenen hayvanı uzaklaştırmaya gerek yoktur, veteriner takibi yeterlidir.

Ancak hasta ya da küçük hayvanlara dikkat edilmelidir.

Hijyeninden emin olunmayan havuzlarda yüzülmemesi önerilir.

Yiyeceklerin hazırlanması ve tüketiminde, az pişmiş veya çiğ et, tavuk, balık ve çiğ yumurta içeren gıdalar yenmemeli, sokakta satılan yiyecekler tüketilmemeli, sebze ve meyve bolca yıkanmalıdır.

Alkol alımı sınırlandırılmalı ve sigara mutlaka bırakılmalıdır.

Hastanın ve evde birlikte yaşayan aile bireylerinin tıbbi engel durumları yoksa mutlaka COVID aşısı olmaları gerekmektedir.

Hasta ve aile bireyleri, her yıl sezon başlangıcında grip aşısı olabilirler.

Hastanın zatürre aşısı olması, zatürre riskini azaltacağından mutlaka uygulanmalıdır.

Aşılanmadan önce ve sonrasında bazı ilaçlara ara verilmesi gerektiği için romatoloji hekimine danışılması uygun olacaktır.