/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastalari-hangi-durumlarda-hekime-basvurmalidir-prof-dr-yavuz-pehlivan Romatoid Artrit Hastaları Hangi Durumlarda Hekime Başvurmalıdır? Romatoid Artrit Hastaları Hangi Durumlarda Hekime Başvurmalıdır? Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit Hastaları Hangi Durumlarda Hekime Başvurmalıdır? | Prof. Dr. Yavuz Pehlivan

Bir Romatoid Artrit hastasında genellikle başlangıç bulguları eklemlerde olan iltihabi durumdur. Bu durum eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı ve fonksiyon kaybı ile kendini göstermektedir. Hastalar genellikle ağrı ve şişlik ile birlikte sabahları olan en az 1 saat sürebilen sabah tutukluğu şikayeti ile hekimlere başvurmaktadır. Öncellikle bu hastalığın kronik sistemik iltihabi bir hastalık olduğunu unutmamamız gerekir. Hastalar, bu kronik hastalık sürecinde tedavi altında olsalar bile dönem dönem hastalık aktiviteleri yaşayabilirler. Bu da hastalığın başlangıcında olduğu gibi eklemlerde ağrı tarzında olabilmektedir.

Rutin kontroller dışında hastalarda olan eklem ağrılarına eklem şişliği, en az 1 saat süren sabah tutukluğu eşlik ediyorsa ve bu süreç 1 ayı geçiyorsa, ayrıca alınan nonsteroid antiinflamatuar dediğimiz ağrı kesici ilaçlarla rahatlama olmuyorsa, mutlaka rutin kontrolleriniz dışında, doktorunuza daha erken başvurmanız gerekmektedir. Çünkü bir eklemde devam eden kronik iltihabi durum, o eklemde kalıcı hasar oluşması anlamına gelmektedir. Böyle durumda tedavinizde değişiklik yapılıp probleminizin eklem hasarı gelişmeden çözülmesi çok önem arz etmektedir.