/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-hastalari-ek-vitamin-almali-midir-prof-dr-veli-yazisiz Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit hastaları, ek vitamin almalı mıdır? | Prof. Dr. Veli Yazısız

Romatoid Artritli hastalarda alınması gereken en önemli vitamin, D vitaminidir. D vitamini, kalsiyum ile birlikte alınırsa kemikleri güçlendirir ve kırılma riskini azaltır. D vitamini eksikliğinde kalsiyum emilimi azalacağı için, bu hastalarda tek başına kalsiyum alınması yeterli olmayacaktır. O nedenle, D vitamini ölçümü sonucunda, eksik olanlarda D vitamininin ilaç olarak kullanılması oldukça önemlidir.

Romatizmalı hastalarda en çok zarar gören bölgeler, eklemlere komşu kemik uçlarıdır. Bu bölgelerin sağlam kalabilmesi için yeteri kadar D vitamini ve kalsiyuma ihtiyaç vardır. Ayrıca, D vitamini romatizma ilaçlarının etkinliğini kuvvetlendirir. 

D vitamini, deride güneş ışınlarının etkisiyle bir miktar sentez edilir. Bunun için yaz aylarında derinin direkt güneşe maruziyeti gereklidir. 15-20 dakikalık seanslar halinde, kol ve bacakların güneşte kalması yeterli olacaktır.

D vitamini, gıdalardan da temin edilebilir. Somon gibi yağlı balıklar, bol miktarda D- vitamini içerir. Bunların tüketilmesi uygun olur. 

Bazı hastalarda, D vitamini çok düşük düzeylerdedir. Bu kişilere ilaç şeklinde D vitamini verilmesi uygun olur. Kapsül, damla, iğne ve suda eriyen kalsiyum ile birlikte olan D vitamini ilaçları vardır. Bunların kullanımı gelişi güzel olmamalıdır. Her birinin nasıl uygulanacağına hastanın doktoru karar vermelidir. Unutulmamalıdır ki, ihtiyaç duyulan bir maddenin aşırı kullanımı da ek sorunlara neden olabilir. D vitaminin çok yüksek dozlarda alınmasının kalsiyum yüksekliği, böbrek taşı oluşumu gibi sonuçları olur.

Romatizma hastalarının A, B ve C vitaminlerini ilaç olarak takviye almasına gerek yoktur. Bu vitaminler, meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır. Bunların çoğunluğu suda eridiği için vücutta depolanmazlar. O nedenle meyve ve sebzelerin düzenli tüketimi ile vücut dengeleri sağlanır. Bu konuda bir istisna, B12 vitaminidir. B12 vitamininin mide ve bağırsak hastalıklarında emilimi bozulur ve iğne olarak vücuda alınması gerekir. B12 vitaminin iğne olarak alınabilmesi için kan düzeyine bakılması ve reçete ile eczaneden temin edilmesi gereklidir. Bu da hekim kontrolü ile mümkündür.