/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-tedavisinde-umut-verici-gelismeler-var-midir-prof-dr-suleyman-ozbek Hayat Benim Elimde
Ohio
Orta kuvvetli yağmurlu 16.5°
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit tedavisinde umut verici gelişmeler var mıdır? | Prof. Dr. Süleyman Özbek

Romatoid Artrit hastalığına yakalanmış bir hastanın, ben 90’lı yıllarda kendisini tanıdım, eşinin, çok saygıyla anıyorum, tuttuğu notlar elimde geçti. Bildiğiniz bir defterde, 1974 yılından, hatta 2010’lu yıllara kadar her gittiği doktorda ne konuşulduysa, doktora ne şikayet verildiyse, hasta tarafından, doktorun sözleri ve doktorun reçeteleri dahil her şeyi, eşi, sağolsun, hepsini kaydetmiş. Benim bu bahsettiğim defter, gerçekten 1974 yılından günümüze kadar Romatoid Artrit nasıl anlaşılmıştı Türkiye’de, bütün dünyada dolayısıyla, nasıl tedavi ediliyordu, hepsi kayıt altında. Şimdi oraya baktığım zaman, 1974 yılından itibaren, tedavideki her gelişmeyi orada çok net bir şekilde görebiliyorum. Bugün, yaklaşık 2002, 2003 yılından itibaren, burada bir devrim olduğunu söyleyebilirim Romatoid Artrit tedavisinde, tamamen artık hastalığı oluşan faktörlere karşı, hücrelere değil, hücrelerin sentezlediği maddelere karşı geliştirilen biyolojik ilaçlar var. Biyolojik ilaçlar belki korkutucu gelebilir, ilaç grupları diyelim. Bu ilaç grupları, bütün hücrelere zarar vermiyor, yani tedavi ederken. Etkeni buluyor, o etkeni bloke ederek, o etkeni ortadan kaldırarak dolayısıyla hastalığın oluş mekanizmasında, hastalığın hastaya yarattığı neler varsa, ağrıysa, katılıksa, deformasyonlarsa, bunları dolayısıyla önlemeye çalışıyor, önleyebiliyor. Öyle ki hatta, bu ilaçlar, yerinde, zamanında erken kullanıldıkları takdirde eklemde o güne kadar gelmiş, oluşmuş radyolojik değişiklikleri dahi geri döndürebiliyor. Tıp bugün bu noktada ve bundan sonra da bu ilaçların gelişerek devam ettiklerini hepimiz takip ediyoruz, biliyoruz. Romatoid Artrit, bugün, bundan 10 sene önceki, 20 sene önceki, 30 sene önceki Romatoid Artrit değil.

Gerçekten 90’lı yıllarda Romatoid Artrit konusunda 2 tane, 3 tane ilaç vardı ve onların da başarısı çok kısıtlıydı.

Bundan 20 sene önce, 2 sene içerisinde bir hastaya Romatoid Artrit tanısı koyduysam, “oh” derdik, yani “erken tanı koyduk” derdik ama biz bugün, elimizdeki yöntemlerle 1 ay içerisinde, bilemediniz 3 ay içerisinde en geç, bir hastanın Romatoid Artrit olup olmadığı konusunda karar verebiliyoruz. Erken tanı, tabii ki, tedavi için çok büyük bir hareket kazandırıyor, başarı kazandırıyor ve hep söylediğim, ilaçlarla ilgili gelişmelerle Romatoid Artrit, çok rahatlıkla alt edilebilecek bir hastalık olarak karşımızda durmakta. Bu yüzden, hastayı tek bir hasta olarak düşünmeden, hastayı ve aileyi birlikte düşünerek hastanın bilgilenmesinin yanı sıra birlikte yaşayan ailenin de bilgilenmesiyle her şeyin üstesinden gelebileceğimizi zannediyorum.