/video/uzman-videolari/romatoid-artrit-tedavisinin-yan-etkileri-nasil-yonetilir-prof-dr-cemal-bes Hayat Benim Elimde
VİDEO

Uzman Videoları

Romatoid Artrit tedavisinin yan etkileri nasıl yönetilir? | Prof. Dr. Cemal Bes

Romatoid Artrit için kullanılan ilaçların bazı yan etkileri olabilir, ancak çoğu zaman bunları yönetmek mümkündür. Mide bulantısı, alerjik reaksiyon veya kilo alma gibi yan etkiler, diyet ve yaşam tarzındaki değişiklikler gibi basit tedbirlerle yönetilebilir.

Yeni bir tedaviye geçildiğinde ne gibi değişiklikler beklemeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, eklem ağrınızı ve iltihabınızı hafifletir.  Çoğu insan, bu ilaçları kullanırken sadece hafif yan etkiler hisseder; mide rahatsızlığı, mide ekşimesi gibi yan etkileri olabilir. Mide sorunları için ilacın yemekten sonra alınması bir çözüm olabilir. Şayet alınıyorsa, alkol miktarının azaltılması da bu çözümler arasında sayılabilir.

Şiddetli ağrı, kanama belirtisi olabilecek koyu ve kanlı bir dışkı, kurdeşen, kızarıklık, baş dönmesi veya bulanık görme gibi belirtiler de ilaca ciddi bir alerjik reaksiyon gösterildiği anlamına gelebilir. Bu tür ciddi yan etkiler gözlemlediğinizde, yeni bir doz almadan mutlaka doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

Steroidler, inflamasyonu, şişliği ve ağrıyı kontrol altına almak için kullanılırlar. Özellikle alevlenme dönemlerinde, semptomları hafifletmeye yardımcı olurlar. Yan etkileri arasında, kilo alımı ve kemik kaybı sayılabilir ve bu da, kemik erimesi riski oluşturur.

Yüksek tansiyon, ruh hali değişiklikleri ve uyku sorunları yaşanabilir. Yüksek dozlarda veya uzun süre steroid kullanıldıysa, yan etkilerin görülme olasılığı daha yüksektir. Daha kısa süre için daha düşük dozlar almak, daha az yan etki anlamına gelir.

Geleneksel hastalığı modifiye eden antiromatizmal ilaçlar, iltihabı, ağrıyı ve şişliği tedavi eder. Ayrıca, hastalık etkilerini yavaşlatmak için bağışıklık sisteminde değişiklikler yaparlar.

Yaygın yan etkiler arasında, mide bulantısı ve kusma bulunur. Mide bulantısını önlemek için ilaçlar yemeklerden sonra alınabilir. Karaciğer problemlerini önlemek için alkol kullanılmaması faydalı olur ve doktorun bilgisi dahilinde, folik asit takviyeleri kullanılabilir. Göz problemleri için düzenli göz muayenesine gidilebilir. Cilt problemleri için de güneş kremi kullanarak güneşin etkilerinden korunmak mümkündür.

Biyolojik ajanlar, Romatoid Artritte görülen iltihabı durdurmak üzere çalışır. Bağışıklık sistemini baskılayarak eklem ve organlara saldırmasını engeller. Biyolojik ajanlar, bağışıklık sistemini baskıladıkları için vücudun enfeksiyonla savaşmasını zorlaştırır. Tüberküloz gibi aktif olmayan bazı enfeksiyonların alevlenmesine neden olabilirler. Enjeksiyon bölgesinde reaksiyon, kızarıklık veya alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu ilaçların infüzyon şeklinde alınması mide bulantısı veya kusma, düşük tansiyon, cilt reaksiyonları veya nefes almada zorluk gibi etkilere neden olabilir. 

Hedefe yönelik hastalığı modifiye eden antiromatizmal ilaçları kullanan hastalarda yaygın olarak görülen yan etkiler arasında; mide bulantısı, hazımsızlık, ishal, baş ağrısı ve üst solunum yolu enfeksiyonları bulunur. 

İlaçların yan etkileri ile ilgili bir soru ya da sorununuz varsa, muhakkak doktorunuza bu konudan bahsetmeniz önemlidir. Doktorunuz bu durumu yönetmek için tedavinizde değişiklik yapabilir.