RA hastalarının eklemlerde deformite konusunda yaklaşımı nasıl olmalıdır? | Prof. Dr. Süleyman Özbek
Romatoid Artrit hastalığı, kronik bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavisiyle aslında, sağlıklı bir insan gibi yaşamı sürdürmek mümkündür ama her şeye rağmen, bazı problemler nedeniyle eğer hastalıkta eklemlerde kusurlar, deformiteler ortaya çıkacaksa, önce isterseniz nasıl çıkmasın diye ‘ne yapabiliriz’i konuşmak isterim bu konuda.
Birincisi, hekiminiz söyleyecektir, hastalığın aktif dönemlerinde eklemlerin kullanılmaması, eklemlerin dinlendirilmesi gerekir. Aktif dönem nedir? Sabah katılığı süresidir. Sabah katılığınız eğer yarım saat, bir saatten uzun sürecek olursa, o gün ne olur eklemlerinizi dinlendirin, bu süre bitinceye kadar. Hiç istemeyiz ama, varsayalım ki, eklemlerinizde deformiteler ortaya çıkıyor. Bu durumda da, aynı şekilde, o eklemin kullanımının zorlanacağı davranışlardan, hareketlerden geri çekilmeliyiz. Sadece eklem değil, tendonlar dediğimiz yapılar da hastalığa katıldığından dolayı deformiteler gelişir.
Bir Romatoid Artrit hastası, hekimiyle uyumlu, aktif dönem ve inaktif dönem olarak hastalığı düşünecek olursak, aktif dönemde eklemlerini dinlendirirken, tam tersine, hastalığın inaktif dönemlerine geldiğinde o geride kalan eklemlerini, kaslarını güçlendirerek deformiteleri önleyebilir. Mesela, kavanoz açmak; en büyük problemlerden, hastalardan duyduğum şey budur. Kavanoz açmak konusunu belki gündemimizden şöyle çıkarabiliriz, çok daha teknoloji gelişti; basarak açılan kapaklar var veya musluklar; hemen söyleriz hastalarımıza, açma kapama türünde musluklar var.
Elbette ki evinizde muslukların değiştirilmesi mesela, bu bir önlemdir, kavanozların değiştirilmesi bir önlemdir. Ailenin bu konuda size desteği çok daha önemli bir önlemdir. Sonuçta, kadın olsun erkek olsun, hastalığı yaşarken hem kendi mesleğimizde hem evde yapacağımız işlemler konusunda yardım almaktan, evimizde birlikte yaşadığımız insanlardan, bu konuda yardım almaktan çekinmeyin bence.